Het leven aan boord

Het leven aan boord is heel anders als thuis, al zal je snel aan boord ook een thuis gevoel krijgen. Je bent 24 uur per dag met je collega’s aan boord en samen onderhouden jullie het schip en leven er samen.
Je zult veel samen werken en zult veel samen doen, je werkt samen en je eet samen. Doordat een schip altijd onderweg is, heb je niet altijd tijd om in de woning te eten, het zal ook wel eens voorkomen dat je in de stuurhut eet. Je kookt dan in de woning en gaat “uit eten” in de stuurhut.

De “Basis”regels

Op schepen kunnen de regels varieëren, maar er zijn ook een paar basisregels die gelden. Op een tankschip met gevaarlijke stoffen is roken aan dek ten strengste verboden, ook het gebruik van de mobiele telefoon aan dek is niet toegestaan. Roken is ook tijdens laden, lossen en ontgassen verboden. Logisch dat je dit niet allemaal kunt weten, daarom proberen we je zo goed mogelijk voor te bereiden. Vraag als je aan boord komt ook waar je mag roken aan boord, op het ene schip roken ze wel in de stuurhut en de woning, op het andere schip hebben ze een aangewezen rookruimte.

SCHOENEN UIT BINNEN

Een belangrijke regel aan boord is dat je altijd je schoenen uit doet binnen. Zowel in de stuurhut als in de woning.

SLAAPKAMER

Iedereen aan boord heeft een eigen slaapkamer, jij dus ook. Dit is een privéruimte waar normaal gesproken alleen jij komt. Kom dus ook niet in iemand anders zijn slaapkamer, hier liggen persoonlijke spullen. Het is niet gebruikelijk om je slaapkamer op slot te doen, je moet elkaar ten allen tijden blindelings kunnen vertrouwen!

Ook als je gaat slapen is het niet gebruikelijk dat je je slaapkamer op slot doet. Tijdens calamiteiten moet iedereen overal bij kunnen. Houd je slaapkamer dus ook altijd netjes en opgeruimd.

Op veel schepen is het gebruikelijk als iemand niet op bed ligt de slaapkamer deur open te laten. Is de deur dicht, ligt diegene waarschijnlijk te slapen.

Op een schip is het vaak meer gehorig dan thuis. Doe altijd zachtjes met de deuren! Houd rekening met elkaar.

INVESTEER IN JEZELF!

Varen is ook investeren in jezelf. Dit kan betekenen dat je ook wel eens op je vrije dagen naar school toe moet.

Heb je de ambitie om schipper te worden? Ga regelmatig eens in de stuurhut zitten, kijk hoe de schipper de sluis in vaart, kijk om je heen, noteer wat je ziet en waar je bent, plaatselijke bekendheid is als schipper heel belangrijk en kun je niet zo vroeg mogelijk mee beginnen. Als de plaats en omstandigheden het toelaten, vraag of je een stukje mag varen. Als je interesse toont is het voor de schipper ook leuker om je alles over het varen te leren.

BLIJF MET ELKAAR IN GESPREK

MOBIELE TELEFOON

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een mobiele telefoon, maar de hoofdredenen dat we aan boord zijn is het uitvoeren van de werkzaamheden.

Gebruik je mobiele telefoon zoveel mogelijk in je vrije tijd en tijdens de pauzes.

WERKTIJDEN

Aan boord zul je onregelmatige werktijden hebben, je zult dus ook in de nacht moeten werken, of op onregelmatige tijden je bed uit moeten. Vaak worden er op schepen wachten gelopen met vaste tijden. Bespreek dit met elkaar.

Je zult misschien ook niet altijd op dezelfde tijd eten, als er bijvoorbeeld vastgemaakt moet worden of het schip komt net aan bij een sluis kunnen die tijden varieëren.

Als je ligt te slapen en je wordt geroepen, zorg dan dat je zo snel mogelijk uit je bed komt en aangekleed in de stuurhut staat. Grote kans dat het schip bij een sluis of terminal aankomt en dan heeft de schipper je echt nodig. Niets vervelender voor de schipper als er niemand aan dek is.


Heb je na het lezen van al deze informatie toch nog vragen, stuur ons een e-mail en wij proberen zo snel mogelijk je vraag te beantwoorden, onze email is: info@binnenvaartschool.nl