Kwasten en verfrollers bewaren

Voor het bewaren van kwasten en verfrollers zijn verschillende manieren:

 • Wil je een gebruikte verfroller of kwast tijdens het klussen even bewaren zonder dat hij uitdroogt en  zonder dat je hem schoon hoeft te maken? Neem dan een plastic zak, stuk plastic folie of aluminium folie en wikkel de kwast of verfroller in het folie. Zo kun je de gebruikte verfroller zeker ongeveer twee uur tot wel een dag laten liggen. Wil je de verfroller of kwast enkele dagen tot enkele weken bewaren? Leg hem dan in het folie gewikkeld in de vriezer. De kwast kan zo goed worden bewaard. Wel ontdooien voor gebruik!
 • Een kwast of verfroller kun je ook bewaren door deze in water weg te zetten. Zorg er dan wel voor dat de haren goed onder water staan. Voor gebruik goed afslaan en daarna weer in de verf dopen.
 • Een verfroller langere tijd bewaren kan door deze in pakpapier in te pakken. Laat de kwast of verfroller eerst goed drogen en bewaar het op een droge plaats.
 • Een verfroller kun je ook in de latex laten staan. De emmer met latex en de roller plaats je in een vuilniszak. Deze vuilniszak tape je goed dicht zodat het luchtdicht is.
 • Het in model houden van kwasten wanneer je ze bewaard kan door de kwasten op te hangen aan een kledinghanger. Eenvoudig een elastiekje om of door de steel steken en met de haren naar beneden ophangen. Blokkwasten kun je goed in vorm houden door een elastiekje aan het uiteinde om de haren heen te leggen. Je kunt de blokkwast dan gewoon neerleggen en de haren zullen niet uit gaan staan.
 • Een andere mogelijkheid om kwasten lange tijd te bewaren is om de kwast in een kwastenbox in de rauwe lijnolie te zetten. Lijnolie is te koop bij de verfspeciaalzaak. Veeg, voordat je de kwast in de kwastenbox zet, eerst de verf oppervlakkig van de kwast. Wanneer je de kwast weer wilt gebruiken veeg je de overtollige olie eraf met een droge, niet stoffige doek. Je kunt zo verder gaan met schilderen.

Is bovenstaande je te veel moeite? Je kunt natuurlijk ook goedkope, wegwerpkwasten kopen. Even laten drogen en daarna in de grijze container. Eenmaal opgedroogd is verf geen chemisch afval. Dit bespaart je veel moeite en je belast het milieu ook niet met oplosmiddelen voor het schoonmaken.

Schuren van de woning

 1. Veiligheid: Draag de juiste veiligheidsuitrusting, zoals een stofmasker, veiligheidsbril en handschoenen. Metalen oppervlakken kunnen scherp zijn, dus zorg ervoor dat je ook beschermende kleding draagt.
 2. Reiniging: Maak de metalen oppervlakken grondig schoon om vuil, vet en roest te verwijderen. Gebruik een geschikte reiniger en een doek of spons om het oppervlak te reinigen. Als er roest aanwezig is, overweeg dan het gebruik van een ontroestmiddel om de roest te verwijderen.
 3. Schuurmateriaal: Kies het juiste schuurmateriaal voor het schuren van metaal, zoals schuurpapier met een fijne korrel of schuursponzen. Voor grotere oppervlakken kan een schuurmachine met een schuurschijf efficiënter zijn.
 4. Schuren: Begin met het schuren van het metalen oppervlak met gelijkmatige bewegingen. Houd het schuurmiddel vlak en oefen een gelijkmatige druk uit. Werk in één richting en vermijd het maken van ronde bewegingen om zichtbare krassen te voorkomen. Schuur totdat het oppervlak glad en vrij van roest, verf of andere onregelmatigheden is.
 5. Verwijder stof: Verwijder regelmatig het schuurstof met behulp van een stofzuiger, borstel of vochtige doek. Dit helpt om het oppervlak schoon te houden en een beter zicht te hebben op het werk dat nog moet worden gedaan.
 6. Controleer en herstel: Inspecteer het geschuurde oppervlak zorgvuldig op eventuele beschadigingen, putjes of roestplekken. Indien nodig, repareer de beschadigde gebieden en behandel de roest met een geschikt roestwerend middel voordat je verder gaat met verdere afwerking.

Na het schuren van de metalen woning is het aan te raden om het oppervlak te behandelen met een primer of een geschikte coating om de metalen te beschermen tegen corrosie.

Let op: Bij het werken met metaal en schuurmateriaal kunnen er scherpe randen of splinters ontstaan. Wees voorzichtig en vermijd letsel door voorzichtigheid en beschermende uitrusting te gebruiken.