Stageplek vinden

Je gaat beginnen met een opleiding of je bent net gestart met een opleiding en op zoek naar een stageplek? Onze partners hebben regelmatig plaats voor stagiaires.
Begonnen met een opleiding of je gaat beginnen met een opleiding en op zoek naar een stageplek?
Het eerste contact met wellicht je nieuwe werkgever
Je bent begonnen met een opleiding of je gaat beginnen met een opleiding. Dan ben je dus op zoek naar een stageplek.
Wil je graag op een tankschip, droge lading schip of containerschip. Wellicht is de duwvaart wel iets voor jou. Op onze website staan diverse werkgevers die je een stageplek kunnen aanbieden. Elke werkgever heeft een eigen pagina op onze website, waar precies wordt uitgelegd wie ze zijn, wat ze doen en wat ze voor jou kunnen betekenen. Deze werkgevers vind je hier:
We hebben een handig formulier op elke partnerpagina met varend personeel gezet. Als je deze ingevuld en verstuurd hebt, wordt je vanzelf gebeld of gemaild. Als je gebeld wordt, stel je je eigen voor en vertel je dat je op zoek bent naar een stageplek voor je opleiding. Er zal gevraagd worden naar je eventuele werkverleden en waarom je graag in de binnenvaart wilt gaan werken. Zo’n telefoongesprek loopt vaak vanzelf, dus gaan we niet spannender maken dat het is. Uiteraard wil een werkgever weten met wie hij te maken heeft, en zal er een gesprek op kantoor of op locatie plaats vinden.
Vaak wordt er gevraagd om een CV (Curriculum Vitae), om je op weg te helpen hebben we een eenvoudig CV gemaakt, die je na downloaden digitaal kunt invullen.
Alles over de CV kun je hier vinden:
Het kan voorkomen dat er momenten zijn dat er even geen plaats is bij een bedrijf, niet getreurd, vraag of ze je gegevens willen noteren en zodra er plaats is contact met je willen opnemen.
Uiteraard kun je je zoektocht ook voortzetten bij een van de andere bedrijven.
Het eerste gesprek
Nadat het eerste contact is gelegd, en het bedrijf plaats heeft voor een stagiair, ga je naar het eerste gesprek. Zorg dat je er netjes en verzorgd uitziet, een eerste indruk maak je maar 1 keer. In het gesprek kun je al je vragen kwijt die je hebt. De werkgever wil uiteraard ook weten met wie te maken heeft en zal ook diverse vragen voor jou hebben. Meestal loopt zo’n gesprek vanzelf.
Belangrijkste vragen die je kunt stellen zijn:
Hoe is het vervoer van en naar boord geregeld?
Het ene bedrijf heeft eigen aflosauto’s, het andere bedrijf werkt met huurauto’s en er zijn ook bedrijven waar je door iemand van het kantoor naar boord wordt gebracht en gehaald.
Worden de reiskosten vergoed?
Wordt reizen met het openbaar vergoed en is er een kilometervergoeding voor reizen met eigen auto?
Worden de boodschappen vergoed?
Bij bijna alle bedrijven wordt dit standaard vergoed, maar vraag er altijd naar.
Is er werkkleding aan boord?
Vraag altijd of de werkkleding wordt vergoed. Bij de meeste bedrijven krijg je een werkkleding pakket, maar er zijn ook bedrijven die een bijdrage bij je salaris doen en je de werkkleding zelf moet aanschaffen.
Persoonlijke beschermingsmiddelen
Als in het werk persoonlijke beschermingsmiddelen nodig zijn, is de werkgever verplicht om dat ter beschikking van de werknemer te stellen. De kosten hiervan zijn ten laste van de werkgever. De werknemer krijgt het persoonlijke beschermingsmiddel voor het werk ter beschikking zonder dat hij er zelf kosten voor hoeft te maken.
Persoonlijke beschermingsmiddelen kunnen o.a zijn:
• Ademhalingsbescherming
• Beschermende kleding
• Gezichtsbescherming
• Hoofdbescherming
• Oogbescherming
• Oorbescherming
• Reddingsvest
• Valbeveiliging
• Voetbescherming (werkschoenen)
Zijn er voldoende doorgroeimogelijkheden?
Uiteraard wil je jezelf ontwikkelen en doorgroeien naar een hogere functie, met als uiteindelijke doel zelf als Kapitein de verantwoording over het schip te hebben.
Vraag of er voldoende doorgroeimogelijkheden zijn.
Worden de opleidingen en/ of cursussen vergoed?
Meeste bedrijven willen graag investeren in nieuw en goed zelf opgeleid personeel.
Ze zijn dan ook bereid om jouw opleiding of cursus te vergoeden.
Hier staat natuurlijk wel iets tegenover. Meestal kom je overeen dat je dan een bepaalde tijd bij een bedrijf moet blijven werken of mocht je toch beslissen om weg te gaan, je een gedeelte van de opleiding en/ of cursus moet terug betalen. Dat verschilt uiteraard per bedrijf, maar bespreek dit wel goed van tevoren om misverstanden te voorkomen.
Sollicitatie checklist
Om je een beetje op weg te helpen met wat je zou kunnen vragen tijdens je sollicitatie, hebben we een “sollicitatie checklist”gemaakt.
Hier zal vast niet alles op staan, maar een aantal vragen die je zou kunnen stellen tijdens je sollicitatie. Er is ook ruimte om zelf nog vragen op te schrijven die je zou willen stellen aan wellicht je nieuwe werkgever.

Download hieronder de checklist:
De BPV (beroepspraktijkovereenkomst)
Stage lopen is een belangrijk onderdeel van je opleiding en je professionele én persoonlijke ontwikkeling; je gaat dan leren in de praktijk.
Waarom een beroepspraktijkovereenkomst? Wettelijk is bepaald dat deze overeenkomst wordt gesloten door een onderwijsinstelling, de student en het bedrijf of de organisatie die de beroepspraktijkvorming verzorgt. Om beroepspraktijkvorming te kunnen volgen dient iedere student van een onderwijsinstelling een beroepspraktijkovereenkomst af te sluiten.
Wat is een beroepspraktijkovereenkomst? In de beroepspraktijkovereenkomst staan de rechten en plichten van partijen beschreven.
Zo weet je precies wat jij, de onderwijsinstelling en het bedrijf of de organisatie die de beroepspraktijkvorming verzorgt van elkaar mogen verwachten.