Je hebt er over nagedacht en je wilt de stap naar de binnenvaart gaan maken, maar is het echt iets voor jou?

Om al je twijfels weg te nemen is er de snuffelstage. Met een snuffelstage ga je een bepaalde tijd naar boord, meestal 7 of 14 dagen, en ga je in de praktijk ervaren hoe het er aan boord aan toe gaat. Je gaat meelopen met een of meerdere bemanningsleden en zelf de touwtjes in handen nemen. Je gaat o.a het schip leren vast maken, het schip los gooien, je gaat eten koken voor de hele bemanning, het schip schoonmaken, motoren peilen en verversen, schuren en verven en alle andere dagelijkse dingen die op een schip moeten gebeuren. Alles om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van het leven aan boord.

En uiteraard geen probleem als je iets niet weet of iets niet zelf kunt, je wordt altijd bijgestaan door je collega’s en je kunt ze alles vragen. Domme vragen bestaan niet, als je iets niet weet, altijd vragen!

Je wilt op snuffelstage, maar hoe pak je dit aan?

Bedenk eerst op wat voor soort schip je een snuffelstage wilt gaan doen. Er zijn immers verschillende soorten schepen, maar wat past het beste bij jou?

Wil je graag op een tankschip, droge lading schip of containerschip. Wellicht is de duwvaart wel iets voor jou. Op onze website staan diverse werkgevers die je een snuffelstage kunnen aanbieden. Elke werkgever heeft een eigen pagina op onze website, waar precies wordt uitgelegd wie ze zijn, wat ze doen en wat ze voor jou kunnen betekenen. Deze werkgevers vind je hier:

Het kan voorkomen dat er momenten zijn dat er even geen plaats is bij een bedrijf, niet getreurd, vraag of ze je gegevens willen noteren en zodra er plaats is contact met je willen opnemen.

Uiteraard kun je je zoektocht ook voortzetten bij een van de andere bedrijven.

Het eerste contact met wellicht je nieuwe werkgever

Je hebt een keus gemaakt en wilt op snuffelstage. We hebben een handig formulier op elke partnerpagina met varend personeel gezet. Als je deze ingevuld en verstuurd hebt, wordt je vanzelf gebeld of gemaild. Als je gebeld wordt, stel je je eigen voor en vertel je dat je graag op snuffelstage wilt. Er zal gevraagd worden naar je eventuele werkverleden en waarom je graag in de binnenvaart wilt gaan werken. Zo’n telefoongesprek loopt vaak vanzelf, dus gaan we niet spannender maken dat het is. Uiteraard wil een werkgever weten met wie hij te maken heeft, en zal er een gesprek op kantoor of op locatie plaats vinden.

Vaak wordt er gevraagd om een CV (Curriculum Vitae), om je op weg te helpen hebben we een eenvoudig CV gemaakt, die je na downloaden digitaal kunt invullen.

Alles over de CV kun je hier vinden:

Het eerste gesprek

Nadat het eerste contact is gelegd, en het bedrijf plaats heeft voor een snuffelstagiair, ga je naar het eerste gesprek. Zorg dat je er netjes en verzorgd uitziet, een eerste indruk maak je maar 1 keer. In het gesprek kun je al je vragen kwijt die je hebt. Omdat het om een snuffelstage gaat en je eerst wilt ontdekken of de binnenvaart wel iets voor jou is, gaan we nog niet te diep in de vragen die je kunt gaan stellen.

Belangrijkste vragen die je kunt stellen zijn:

Hoe is het vervoer van en naar boord geregeld?

Het ene bedrijf heeft eigen aflosauto’s, het andere bedrijf werkt met huurauto’s en er zijn ook bedrijven waar je door iemand van het kantoor naar boord wordt gebracht en gehaald.

Worden de reiskosten vergoed?

Wordt reizen met het openbaar vergoed en is er een kilometervergoeding voor reizen met eigen auto?

Worden de boodschappen vergoed?

Bij bijna alle bedrijven wordt dit standaard vergoed, maar vraag er altijd naar.

Vraag of limonade en snoep/ chips vergoed wordt, op sommige schepen is dit voor eigen kosten.

Is er werkkleding aan boord?

Omdat je op snuffelstage gaat, zul je meestal niet gelijk een werkkleding pakket krijgen. Vraag dus of er werkkleding en werkschoenen voorhanden zijn die je kunt gebruiken tijdens je snuffelstage.


Heb je na het lezen van al deze informatie toch nog vragen, stuur ons een e-mail en wij proberen zo snel mogelijk je vraag te beantwoorden, onze email is: info@binnenvaartschool.nl