Wat navigatieapparatuur kan ik in de stuurhut vinden?

Allereerst, wat is een Stuurhut?

De stuurhut van een binnenvaartschip is de centrale controlekamer of het commandocentrum van het schip, waar de stuurman of kapitein het schip bestuurt en navigeert.

De stuurhut is ontworpen om de stuurman of kapitein een comfortabele en functionele werkruimte te bieden. Het heeft grote ramen aan alle kanten om een breed gezichtsveld te garanderen, waardoor de stuurman of kapitein een goed zicht heeft op de voorwaartse, zijwaartse en achterwaartse bewegingen van het schip. Dit is van cruciaal belang voor de veilige navigatie, vooral tijdens het varen in drukke waterwegen of bij slechte weersomstandigheden.

Binnen in de stuurhut zijn er bedieningspanelen en instrumenten die essentieel zijn voor de navigatie en het beheer van het schip. Dit omvat meestal het stuurwiel, stuurhendel of de joystick om het roer te bedienen, motorbedieningselementen, communicatieapparatuur zoals marifoons en radio’s, navigatieapparatuur zoals radar, kaartplotter, GPS, dieptemeter en andere instrumenten zoals snelheidsmeters en windmeters.

Over het algemeen is de stuurhut van een binnenvaartschip ontworpen om functionaliteit, veiligheid en comfort te combineren, zodat de stuurman of kapitein de volledige controle heeft over het schip tijdens het varen.

Marifoon

Een marifoon is een communicatiesysteem dat specifiek is ontworpen voor gebruik op schepen en vaartuigen. Het staat bekend als een “maritieme radiofoon” en wordt gebruikt voor het verzenden en ontvangen van spraak- en noodberichten tussen schepen en met walstations.

De marifoon maakt gebruik van radiogolven en heeft een beperkt bereik, afhankelijk van verschillende factoren zoals zendvermogen, antennehoogte en omgevingsomstandigheden. Het is een belangrijk communicatiemiddel voor maritieme veiligheid, noodoproepen, navigatie en algemene communicatie tussen schepen en met walstations.

Marifoons worden meestal gebruikt voor spraakcommunicatie, waarbij maritieme banden en kanalen worden toegewezen voor verschillende soorten communicatie, zoals havenverkeer, algemeen gebruik, noodoproepen en werkkanaal. Er zijn ook speciale kanalen toegewezen voor communicatie met walstations en het melden van navigatiegegevens.

Het gebruik van een marifoon is onderworpen aan regels en voorschriften die worden beheerd door maritieme autoriteiten. Om een marifoon te gebruiken, moet men doorgaans over een marifooncertificaat beschikken, dat vereist is voor de bediening van een marifoon aan boord van een schip.

Marifoons spelen een essentiële rol bij het handhaven van communicatie en veiligheid op het water. Ze stellen schippers in staat om belangrijke informatie uit te wisselen, zoals verkeersinformatie, weerberichten, haveninstructies en noodoproepen. Het is belangrijk om de juiste protocollen en etiquette te volgen bij het gebruik van een marifoon om de communicatie-efficiëntie en -veiligheid te waarborgen.

Radar


Een radar op een schip is een elektronisch apparaat dat wordt gebruikt om objecten in de omgeving van het schip te detecteren, volgen en identificeren. Het werkt door radiogolven uit te zenden en de weerkaatsing van die golven te ontvangen nadat ze een object hebben geraakt.

De basiscomponenten van een radar op een schip zijn:

  1. Zender: Deze produceert radiogolven met een bepaalde frequentie en zendt ze uit in een bepaalde richting.
  2. Antenne: Dit is de component die de uitgezonden radiogolven de ruimte in stuurt en de gereflecteerde golven opvangt. Het roteert om een 360-gradenbeeld rondom het schip te verkrijgen.
  3. Ontvanger: Deze ontvangt de gereflecteerde radiogolven die door de antenne zijn opgevangen. De ontvanger versterkt het zwakke signaal en bereidt het voor op verdere verwerking.
  4. Signaalprocessor: Deze verwerkt het ontvangen signaal en converteert het naar informatie die nuttig is voor de radaroperator. Het kan de afstand, de richting en de snelheid van gedetecteerde objecten bepalen.
  5. Display: Dit toont de gedetecteerde objecten in een visuele vorm aan de roerganger. Moderne radarsystemen maken vaak gebruik van computerschermen om de informatie weer te geven.

Roerstandaanwijzer


Een “roerstandaanwijzer” is een instrument dat gebruikt wordt in de scheepvaart om de stand van het roer of de roeren aan te geven. Het wordt vaak gebruikt om de stuurpositie van een schip te visualiseren.

In de scheepvaart kan een roerstandaanwijzer zich in het stuurhuis bevinden en de stand van het roer tonen. Dit helpt de stuurman of kapitein bij het bepalen van de koers en het sturen van het schip.

Kortom, een roerstandaanwijzer is een instrument dat wordt gebruikt om de stand van het roer of de roeren aan te geven.